ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΥΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ?

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΥΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ?

Τα χειροποίητα χαλιά που είναι βαμμένα με φυσικές φυτικές βαφές είναι αρκετά ακριβότερα από αυτά που χρησιμοποιούν νήματα με συνθετικές βαφές για τους εξής λόγους:

 

  • Το μαλλί των χαλιών βαμμένο με μια φυσική διαδικασία απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο
  • Η βαφή μαλλιού για χαλιά με φυτικό τρόπο χρειάζεται περισσότερο εργατικό δυναμικό
  • Η βαφή των φυτικών χρωμάτων είναι πολύ δαπανηρή

 

Οι συνθετικές βαφές κατασκευάζονται είτε από ανιλίνη είτε από χρώμιο. Οι βαφές ανιλίνης προέρχονται από χημικές διεργασίες και όχι από φυσικούς πόρους. Οι πρώτες συνθετικές βαφές ανιλίνης που κατασκευάστηκαν ήταν λαμπρές, φθηνές και εύχρηστες. Ωστόσο, ξεθώριασαν γρήγορα με την έκθεση στο φως και το νερό. Οι σύγχρονες χρωστικές που αναπτύχθηκαν μετά το 1920 σπάνια έχουν το βάθος και τη ζεστασιά των χρωμάτων από φυτά ή κελύφη εντόμων. Παρόλα αυτά αποδείχθηκαν ανθεκτικές χωρίς να διαβρώνουν το μαλλί. Γύρω στο 1940, οι χρωμικές χρωστικές αναπτύχθηκαν περαιτέρω. Άρχισαν να περιέχουν όξινο ανθρακικό κάλιο και διατίθονταν σε μια μεγάλη ποικιλία πλούσιων χρωμάτων.

 

Οι περισσότεροι συλλέκτες και έμποροι έχουν σημαντική εμπειρία που τους επιτρέπει να  καθορίσουν εάν το χαλί βάφτηκε με φυσικές ή συνθετικές βαφές. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών υπήρξε επίσης ένα κίνημα για την αναζωογόνηση των παραδοσιακών τεχνικών βαφής με φυτά, οι οποίες χρησιμοποιούνται τώρα παράλληλα με τις νεότερες, σύγχρονες συνθετικές ουσίες, όπως φαίνεται στις πιο πρόσφατες και λεπτότερες παραγωγές.  Τα τελευταία είκοσι χρόνια οι υφαντές σε πολλές περιοχές παραγωγής χειροποίητων χαλιών κατάφεραν να αναβιώσουν την παραδοσιακή τεχνική των χρωστικών που προέρχονται από φυτά