Όπως το μαλλί, έτσι και οι βαφές ποικίλλουν στην ποιότητα και επηρεάζοντας την αξία του χαλιού

Όπως το μαλλί, έτσι και οι βαφές ποικίλλουν στην ποιότητα και επηρεάζοντας την αξία του χαλιού

Όπως το μαλλί, έτσι και οι βαφές ποικίλλουν στην ποιότητα και επηρεάζοντας την αξία του χαλιού. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, μόνο φυσικές βαφές χρησιμοποιούνταν για το χρωματισμό των υφαντικών νημάτων. Μερικες βαφές έχουν μια διαφανή ποιότητα που αφήνει το χρώμα να λάμψει στο φως. Η παραδοσιακή τέχνη της βαφής αναδυκνύει τα σχέδια των χαλιών. Μάλιστα, σε ορισμένα μέρη υπάρχουν οικογενειακές συνταγές για συγκεκριμένα χρώματα οι οποίες φυλάσσονται στενά και συχνά μεταδίδονται από γενιά σε γενιά.

Οι φυσικές βαφές προέρχονται κυρίως από φυτά και ελάχιστες από κελύφη εντόμων. Αυτά τα φυτικά υλικά αναμιγνύονται με νερό και οι ίνες αφήνονται να μουλιάσουν για σημαντικό χρονικό διάστημα. Μετά το μούλιασμα οι βαφές πρέπει να «σταθεροποιηθούν» με «mordant». Αυτή η επιδιόρθωση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, ειδικά εάν σκοπός είναι τα πλούσια χρώματα.

Η ρίζα Madder, το σαφράν, το ρόδι, τα καρύδια, το λουλακί και το οξείδιο του σιδήρου χρησιμοποιούνται όλα στη δημιουργία φυσικών χρωμάτων. Οι φυσικές βαφές προέρχονται από όλο τον κόσμο και κάθε πολιτισμός έχει τη δική του συλλογή υλικών για την παρασκεύη τους. Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται σε παλαιότερα χαλιά είναι συχνά δείκτες της προέλευσής τους και αρα μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του πότε και από ποιόν φτιάχτηκε το χαλί.