Το παλαιότερο χαλί στον κόσμο

Το παλαιότερο χαλί στον κόσμο

Το χαλί Pazyryk είναι το παλαιότερο χαλί στον κόσμο, που χρονολογείται γύρω στον 5ο αιώνα π.Χ. και σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Πάνω από 2000 χρόνια, στην κοιλάδα Pazyryk που βρίσκεται στα βουνά Altai όπου συναντιούνται η Ρωσία, η Κίνα, το Καζακστάν και η Μογγολία (όπως μπορείτε να δείτε στο σχήμα 2), έζησαν οι Σκύθες. Αυτοί οι ασυναγώνιστοι πολεμιστές φημίζονται για τα χρυσά κοσμήματά τους και τους βασιλικούς τάφους τους που ήταν ο τελευταίος χώρος ανάπαυσης των Σκυθών ευγενών και των θησαυρών τους. Οι Σκύθες έσκαψαν τους τάφους τους βαθιά στο έδαφος και κάλυπταν τους νεκρούς τους με σωρούς από ξύλα και πέτρα και έτσι όλα τα ευρήματά τους ανακαλύφθηκαν σε εξαιρετικά διατηρημένη κατάσταση. Από τον τάφο του πρίγκιπα Αλτάι το χαλί Pazyryk αποκτήθηκε ανάμεσα σε πολλά από τα υπάρχοντα του πρίγκιπα, όπως μούμιες, μεταξωτές χιτώνες, σέλες υφασμάτων, πλήρους μεγέθους άρμα, διακοσμητικά ειδώλια, που προσέλκυσαν την προσοχή Ρώσων επιστημόνων τη δεκαετία του 20.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν το 1949 αποκάλυψαν μια αφθονία ιστορικά σημαντικών αντικειμένων, προσφέροντας μια ενδιαφέρουσα εικόνα για τη λίγο γνωστή ζωή και τον πολιτισμό των νομαδικών φυλών που ζουν στην καρδιά της νοτιοδυτικής στέπας της Σιβηρίας. Το πιο αρχαίο χαλί στον κόσμο ανακαλύφθηκε από τον S.I. Rudenko. Η σύγχρονη χρονολόγηση άνθρακα το έχει τοποθετήσει στα 2.500 χρόνια.

Το χαλί Pazyryk υφάνθηκε με την τεχνική του συμμετρικού διπλού κόμπου, στη σύγχρονη ορολογία που ονομάζεται επίσης «Ghiordes knot» (ή τούρκικος κόμπος) και έχει 36 συμμετρικούς κόμβους ανά cm2 και περισσότερους από 1.250.000 κόμπους σε ολόκληρο το χαλί.

Παρόλο που έχει περσικά μοτίβα, η πηγή του χαλιού Pazyryk είναι ακόμα αβέβαιη. Μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι κατασκευάστηκε στην Περσία και εισήχθη.  Άλλοι διαφωνούν και πιστεύουν ότι κατασκευάστηκε κοντά στην περιοχή όπου βρέθηκε. Αλλά ίσως παρήχθη στην Κεντρική Ασία μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι επαφές των αρχαίων Αλταίων με το Ιράν και την Εγγύς Ανατολή. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα οι ίδιοι οι νομάδες να έχουν αντιγράψει το χαλί Pazyryk από ένα περσικό πρωτότυπο. Το σχέδιο φαίνεται στα σχήματα 1, 3, 4 και 5.