Υπάρχει ένας επιστημονικός λόγος για τον οποίο οι φυσικές βαφές φυτών συνεργάζονται καλά

Υπάρχει ένας επιστημονικός λόγος για τον οποίο οι φυσικές βαφές φυτών συνεργάζονται καλά

Υπάρχει ένας επιστημονικός λόγος για τον οποίο οι φυσικές βαφές φυτών συνεργάζονται καλά. Δεν είναι τα καθαρά χρώματα. Σε κάθε φυσική βαφή υπάρχουν τα στοιχεία όλων των πρωταρχικών χρωμάτων. Για παράδειγμα, το Rubbia, το βότανο που ονομάζεται επίσης ρίζα madder, χρησιμοποιείται για την παραγωγή λαμπερού κόκκινου. Το κόκκινο κυριαρχεί  και αυτό διακρίνει το μάτι μας αλλά αντανακλά επίσης το μπλε και το κίτρινο. Ο εγκέφαλός μας βλέπει κόκκινο, μπλε και κίτρινο, αλλά το καταγράφουμε μόνο ως κόκκινο. Επειδή τα φυσικά φυτικά χρώματα έχουν και τα τρία χρώματα μέσα τους, είναι εύκολο να εναρμονιστούν και να συνεργαστούν καλά.

 

Το ίδιο δεν ισχύει για συνθετικές ή χημικές βαφές που έχουν σχεδιαστεί για να είναι μονοχρωματικές και επίπεδες. Δηλαδή, μια κόκκινη συνθετική βαφή έχει μόνο κόκκινο και δεν περιέχει τα κίτρινα και μπλε στοιχεία που θα μπορούσαν να βρεθούν σε μια φυσική βαφή.

 

Τα χαλιά που παράγονται χρησιμοποιώντας φυσικές βαφές έχουν χαρακτήρα που δεν μπορεί να αναπαραχθεί χρησιμοποιώντας συνθετικές βαφές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θαυμάζουμε τόσο πολύ τα παλιά χαλιά και μπορούμε να εκπλαγούμε με τα όμορφα χρώματα και μοτίβα που βρίσκουμε σε αυτούς τους ανεκτίμητους ιστορικούς θησαυρούς.