Τρεις ίνες χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία χαλιών: μαλλί, μετάξι και βαμβάκι

Τρεις ίνες χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία χαλιών: μαλλί, μετάξι και βαμβάκι

Τα περισσότερα ανατολίτικα χαλιά είναι φτιαγμένα από μαλλί επειδή:
· Το μαλλί έχει ισχυρή έλξη για βαφή, έτσι τα χρώματα θα παραμείνουν αληθινά και ανθεκτικά με το πέρασμα του χρόνου
· Το μαλλί είναι ανθεκτικό και έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής χάρη στη φυσική του ελαστικότητα

***Δείτε άρθρο με το παλαιότερο χαλί στον κόσμο

Ένας από τους κύριους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα ενός χαλιού είναι ο τύπος του μαλλιού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τους. Το μαλλί των προβάτων χρησιμοποιείται κατα κόρον στα ανατολίτικα χαλιά. Η ποιότητα εξαρτάται από:

· Τη φυλή του ζώου
· Τη διατροφή του ζώου
· Το τμήμα των προβάτων από το οποίο λαμβάνεται το μαλλί
· Το τοπικό κλίμα
· Τις εποχές που γίνεται το κούρεμα

Κάθε χρόνο συνήθως στο τέλος του χειμώνα, οι κτηνοτρόφοι προβαίνουν σε κούρεμα των προβάτων τους και αφαιρούν ολόκληρο το δέρας των προβάτων σε ένα κομμάτι. Το μαλλί από τον ώμο και τα πλευρικά τμήματα θεωρείται το πιο επιθυμητό. Το χειμερινό δέρας παράγει παχύτερο και βαρύτερο μαλλί, ενώ το ανοιξιάτικο δέρας είναι πιο μαλακό και λεπτότερο. Τα μικρά ηλικίας 8 έως 14 μηνών παράγουν μερικά από τα καλύτερα μαλλιά τα οποία ονομάζονται “kork”. Η σωστή διάτμηση εγγυάται το μέγιστο μήκος ινών. Αυτό γίνεται συνήθως από έναν εξειδικευμένο “κουρευτή” σε λιγότερο από 5 λεπτά.

Μετά τη διάτμηση, το μαλλί πλένεται και καθαρίζεται καλά. Τα πρώτα νερά πλύσης θερμαίνονται στους 60℃ και ακολουθούν κρύο ξέβγαλμα. Στη συνέχεια, οι κύλινδροι συμπίεσης και ένας θάλαμος στεγνώματος με ζεστό αέρα φέρνουν την περιεκτικότητα υγρασίας στο σωστό επίπεδο για το επόμενο βήμα της διαδικασίας. Το λανάρισμα του μαλλιού είναι το επόμενο στάδιο και είναι η διαδικασία που ισιώνει τις ίνες του. Ένα σύστημα κυλίνδρων συρμάτων χρησιμοποιείται για να ισιώσει τις ίνες χωρίζοντας τον ιστό και περιστρέφοντας τα νήματα το ένα πάνω στο άλλο για να δημιουργηθούν στενά συνεχή σχοινιά ινών. Τέλος έρχεται η διαδικασία περιστροφής στην οποία το μαλλί μετατρέπεται σε νήματα. Οι περιστρεφόμενες μηχανές στρίβουν και περιστρέφουν ξανά τα νήματα σε μια μεγάλη ποικιλία ποιοτήτων που καθορίζονται από τη δύναμη, τη σταθερότητα, το μέγεθος και το στρώμα. Μετά τη διαδικασία περιστροφής, το νήμα μπορεί να βαφτεί.